Massale sterfte door droogte doe je niet teniet met veel regen

Dr. Arnold van Vliet, Earth Systems and Global Change Group, Wageningen University & Research

Image author: Arnold van Vliet

Wat een regen hebben we de afgelopen maanden gehad. Ik krijg regelmatig de opmerking dat het neerslagtekort nu inmiddels toch wel weer aangevuld moet zijn. Daarin spreekt de hoop dat daarmee het effect van de extreem droge en warme periodes in voorgaande jaren weer teniet is gedaan.

Helaas. Massale sterfte door extreme weersomstandigheden compenseer je niet zomaar met een paar maanden veel regen. Dood is dan nog steeds dood. Dat werd me zelf ook weer pijnlijk duidelijk toen ik afgelopen weekend over een heideveld liep op landgoed Groot Warnsborn bij Arnhem. Er was niet veel meer over van het heideveld. Zo ver je kon kijken. En de vlakte met dode heide had weinig meer te bieden aan insecten.

Vorig jaar was het warmste jaar ooit, het was ook het natste jaar ooit, in het voorjaar deed zich echter de langste droge periode ooit in die periode gemeten voor, de afgelopen maanden waren de warmste ooit en het zou me niets verbazen als ze ook het natste ooit waren. Stuk voor stuk weersextremen die heel veel planten- en diersoorten voor onvoorstelbare uitdagingen plaatst. Voor steeds meer individuen en soorten wordt het te veel. Zeker als je bedenkt dat ze naast die weersextremen te maken hebben met stikstof, vergiftiging door bestrijdingsmiddelen, verstoring, en ga zo maar door.

Extreme weersomstandigheden vragen om extreme maatregelen om extreme impact op natuur, landbouw, visserij, gezondheid, economie en ga zo maar door zo veel mogelijk te beperken. We hebben elkaar meer dan ooit nodig om door alle nog te verwachten extremen te navigeren. Samen kunnen we elkaar helpen en veranderen.

Laten we daarom in onze beslissingen (zoals de aankomende verkiezingen) rekening houden met natuur en duurzaamheid. #EuropeForNature. Heb je nog meer inspiratie nodig, lees die inmiddels tientallen persoonlijke verhalen van experts op www.EuropeForNature.eu.

This story was also published on: https://www.linkedin.com/posts/arnoldvanvliet_europefornature-activity-7200955669640822785-bvWG?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Share the Post:

Related Posts

Weemoed en hoop

Een tijdje geleden werd ik door een student geïnterviewd over natuurbeleving en hoe belangrijk biodiversiteit voor mij persoonlijk is. Tijdens

Read More