Image author: Shutterstock

De veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar zorgen er ook voor dat teken actief worden. De komende dagen loopt de tekenactiviteitsverwachting van Tekenradar.nl op tot ‘Hoog’ en zelfs ‘Zeer hoog’ in het zuidelijke deel van het land. Vergeet dus niet een tekencheck te doen na een bezoek aan het groen. Interesse in actuele tekenrisico’s in jouw omgeving? Steun dan Nature Today Go.

Door de schitterende lentedagen gaan veel mensen de natuur en/of tuin in. Nu er nog weinig blad aan bomen en struiken zit, denken mensen nog niet aan tekenbeten. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Op Tekenradar.nl neemt het aantal tekenbeetmeldingen toe. De aantallen zijn nog niet vergelijkbaar met het midden van het tekenseizoen, maar de meldingen geven aan dat teken al wel actief zijn. Tot en met week 5 van dit jaar lagen de aantallen tekenbeetmeldingen nog lager dan het gemiddelde van de afgelopen zes jaar, maar inmiddels liggen de aantallen ruim boven het gemiddelde.

Wekelijks aantal tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl in 2019 (rode lijn) en het gemiddelde over de afgelopen zes jaar (blauwe lijn) (Bron: Tekenradar.nl)
Wekelijks aantal tekenbeetmeldingen via Tekenradar.nl in 2019 (rode lijn) en het gemiddelde over de afgelopen zes jaar (blauwe lijn) (Bron: Tekenradar.nl)
Verwachting tekenactiviteit
Ook de tekenactiviteitsverwachting op Tekenradar.nl geeft aan dat teken actief worden. In de zuidelijke helft loopt de tekenactiviteit volgens de modellen op tot ‘Hoog’ en in de provincie Zuid-Limburg zelfs tot ‘Zeer hoog’. Omdat het toch nog steeds maar eind februari is, vroegen we ons wel af of teken inderdaad al zo actief zijn. Dit soort hoge temperaturen hebben we namelijk nog niet eerder gehad eind februari. Daarom werd besloten om in het bos teken te gaan vangen met een sleepdoek op een van de locaties waar we van zomer 2006 tot en met 2016 maandelijks teken hebben gevangen. Na tien meter lopen werden al de eerste nimfen aangetroffen op het doek. Even later werd de sleepdoek blijkbaar over een groepje larfjes (het kleinste stadium) getrokken. Er werden 81 bij elkaar geteld! Dat zijn zeer uitzonderlijke aantallen voor februari. Normaal tref je dit soort aantallen larfjes pas begin mei aan. Het is dus ook nu belangrijk om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Heb je een tekenbeet, geef hem dan door via Tekenradar.nl.

This story was also published on: https://www.wur.nl/nl/en/nieuws/teken-actief-met-warme-weer.htm

Share the Post:

Related Posts

Weemoed en hoop

Een tijdje geleden werd ik door een student geïnterviewd over natuurbeleving en hoe belangrijk biodiversiteit voor mij persoonlijk is. Tijdens

Read More