Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

Sjoerd Heuseveldt BSc, WWF Netherlands

Image author: WWF Netherlands

Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel halverwege de maand mei tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen- en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?

Volgens het KNMI zullen extremen zoals in de afgelopen week toenemen door klimaatverandering. Door opwarming, ook in Nederland, kan de lucht meer waterdamp bevatten. Hoe meer vocht er in de lucht is, des te heftiger en extremer buien zullen zijn. In de toekomst zullen buien zwaarder zijn met meer regen in een bui, en komen zware buien vaker voor. Het is dan ook niet voor niets dat de nieuwste klimaatscenario’s voor Nederland in 2023 werden aangekondigd met: ‘Nederland moet zich voorbereiden op zwaardere weersextremen’.

Natuur als oplossing
Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor natuurlijke oplossingen om juist deze weersextremen op te vangen. Want meer natuur helpt om water beter vast te houden en vermindert de kans op wateroverlast. Na de hevige regenval en overstromingen in Zuid-Limburg in 2021 ontwikkelde het Wereld Natuur Fonds samen met andere natuurorganisaties het initiatief Natuurkracht. Hierin geven we ruimte aan de natuur en natuurlijke processen, zodat het landschap weer als natuurlijke spons kan fungeren. Een spons die water langer kan vasthouden en langzaamaan weer vrij kan geven. Met het herstel van hellingbossen, beekdalen en andere natte natuur vertragen we de weg die een regendruppel aflegt naar de beek of rivier en zo verminderen we wateroverlast na piekbuien. Tegelijk zorgt het ook voor een waterbuffer ten tijde van droogte en levert het meer recreatiemogelijkheden en natuur op. De potenties van deze natuurlijke oplossingen blijken heel groot evenals het enthousiasme van burgers, ondernemers en lokale organisaties die hier actief aan meewerken.

Toekomstbestendig Nederland
In heel Nederland kunnen we met natuurlijke oplossingen de gevolgen van klimaatverandering verminderen en dus tegelijk bouwen aan een mooier en natuurlijker Nederland. Denk aan meer duinen en kwelders in de kustregio om stormen op te vangen en ruimte voor de rivier om hoge rivierafvoeren op te vangen. In bovenstaande infographic staan alle mogelijk natuurlijke oplossingen op een rij.

De overheid is op verschillende fronten bezig om Nederland toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld met het Deltaprogramma, de Nota Ruimte en de landbouwtransitie. Want vraagstukken zoals ‘waar we woningen gaan bouwen’ en ‘hoe we de voedselproductie op orde houden en verduurzamen’, vragen snel om een antwoord. Het Wereld Natuur Fonds is daarbij betrokken en blijft de kansen voor natuurlijk oplossingen aandragen. Want er is nu een mogelijkheid om te kiezen voor oplossingen die het land meteen mooier en aantrekkelijk maken. Die kans mogen we niet missen, voor de natuur niet en voor de Nederlander niet.

Tekst: Sjoerd Heuseveldt en Bas Roels

This story was also published on: https://www.wwf.nl/wat-we-doen/actueel/blog/bas/meer-waterveiligheid-mooier-nederland

Share the Post:

Related Posts

Weemoed en hoop

Een tijdje geleden werd ik door een student geïnterviewd over natuurbeleving en hoe belangrijk biodiversiteit voor mij persoonlijk is. Tijdens

Read More